Dieta eliminująca gluten nie jest łatwą dietą. Oprócz zaprzestania zjadania pokarmów posiadających gluten zatem na przykład: pszenżyto, orkisz i jęczmień należy także wyeliminować te produkty, w których gluten jest ukryty. Dietę ograniczająca gluten stosują osoby z alergią pokarmową na gluten jak również cierpiący na celiakię. Ludzie cierpiący na celiakie, dietę muszą uwzględniać do końca życia. Alergia natomiast może ustąpić więc stosowanie diety przestanie być konieczne. Stosując dietę bezglutenową można jeść produkty zawierające mąkę kukurydzaną, ryżowa, gryczaną. Wymienione te rośliny nie zawierają na szczęście glutenu. Prowadząc dietę eliminująca gluten musisz skrupulatnie czytać etykiety produktów. Wiele z nich w składzie posiada ukryty gluten. Przeważnie gluten znajduje się się w potrawach rybnych z puszki, wędlinach, daniach zakonserwowanych, zupach i sosach w proszku. Gluten znajduje się również w owocach suszonych. Kryje się tam, bo niektóre owoce podczas suszczenia są pokrywane mąką. Uważnie należy się też przyjrzeć płatkom śniadaniowym. Będąc na diecie ograniczającej gluten polecamy wybierać te z logo przekreślonego kłosa. W takiej sytuacji stuprocentową pewnośc, że produkt nie zawiera glutenu. Jeżeli interesuje Cię alkohol to trunki czyste nie mają glutenu. Mikroskopijne ilości glutenu mogą znaleźć się w wódkach smakowych, "żubrówce" a także "żołądkowej gorzkiej". Ilość ta zawsze jest dopuszczalna, kiedy potrzebna jest dieta eliminująca gluten. Unikać należy natomiast piwa. Posiada ono słód jęczmienny a to w nim zawarty jest niestety gluten. Dieta ograniczająca gluten stosowana długi okres może doprowadzać do niedoborów niektórych. wartości pokarmowych, dlatego dietę powinno się skonsultować z dietetykiem.

Pełen opis: steroide auf masse apotheke